Vi och Miss Blue

Vi och Miss Blue

Om bloggen

Detta är en fortsättning på vår förra blogg: http://www.hmpge.com/missblue/
Här kan ni följa vår segling och hur vårt liv är på de olika platser som vi besöker. Vi är kanske inte så värst aktiva i vårt bloggande men försöker att skriva lite när vi känner för det och när det händer något. Välkomna att följa oss.
Fotogalleri: http://fotogalleriet.brbjorlin.com/
Epostadress: symissblue7570@gmail.com
Senaste position: Almösunds Marina Tjörn

Ovädersvecka

LångfärdsseglingSkapad av Bengt Björlin tis, mars 19, 2013 23:30:53

Under förra veckan hade vi det sämsta väder som vi har haft under vår vistelse här. Det regnade massor varje dag och vinden var mestadels omkring 40 knop (20m/s) från olika riktningar.

På torsdag eftermiddag när det blev ett litet uppehåll i ovädret så kikade övervintrarna ut från sina båtar. Först då fick vi reda på att regnet hade förorsakat stora skador här på ön. De största skadorna drabbade den lilla fiskebyn Porto Juedo där en väg hade spolats bort och ett trettiotal personer blev hemlösa när deras hus blev förstöda av vattenmassorna.

På Sao Miguel, den största ön på Azorerna hade stora stenblock rasat ner över några hus och tre personer omkom. I marinan var det ganska lugnt trots att väldiga vågor rullade in i den stora hamnen utanför. Föutom oväsendet från vinden och en del krängning så hade vi det ändå ganska bra. Men en av de båtar som är lämnad utan någon ombord fick vissa skador. Några linor brast under en natt, mantågsvajern gick av genom det hårda trycket på fendrarna så skrovsidan låg och skavde mot pontonen. Det är en stålbåt så det blev inga större skador annat än att färgen på skrovet skrapades bort.

Klicka på bilderna för att förstora.

När vinden vid ett tillfälle avtog så började båtarna häva en hel del, vilket var ganska ovanligt här i marinan. Men efter några timmar avtog hävandet och det blev lite lugnare. Enligt den lokala befolkningen så är vädret den här vintern ovanligt regnigt och blåsigt. Lågtrycken står i kö ute på Atlanten både söder och norr om Azorerna.

Slutet på veckan blev mycket trevligare. På lördagen var vi bjudna på middag hem till en portugisk familj. Mannen heter Màrio Duarte, han är förläggare, fotograf och ägare av en keramikverkstad. Vi kom i kontakt med honom i höstas då han hade en bokutställning här i Praia och för några veckor sedan gjorde vi ett intressant besök på hans keramikverkstad.

Det blev en riktigt mysig kväll tillsammans med Màrio, hans fru Virginia och två andra par. Det är trevligt att komma i nära kontakt med den lokala befolkningen och få ta del av deras liv och leverne.

Terceira 19-03-2013