Vi och Miss Blue

Vi och Miss Blue

Om bloggen

Detta är en fortsättning på vår förra blogg: http://www.hmpge.com/missblue/
Här kan ni följa vår segling och hur vårt liv är på de olika platser som vi besöker. Vi är kanske inte så värst aktiva i vårt bloggande men försöker att skriva lite när vi känner för det och när det händer något. Välkomna att följa oss.
Fotogalleri: http://fotogalleriet.brbjorlin.com/
Epostadress: symissblue7570@gmail.com
Senaste position: Almösunds Marina Tjörn

Espírito Santo

LångfärdsseglingSkapad av Bengt Björlin tor, april 11, 2013 13:21:35

I slutet av förra veckan fick vi ett mail från en ung amerikanare som jobbar på den amerikanska flygbasen här på ön. Vid ett besök i marinan hade han tagit foto av Miss Blue, sökt på internet och funnit vår blogg. Han ville gärna komma och besöka oss om det var möjligt. Det var inga problem så vi bjöd honom ombord för en kopp kaffe och en pratstund. Det var en positiv och glad kille som hade med sig lite presenter, en flaska likör och lite annat smått och gott. Vi hade en trevligt eftermiddag tillsammans, han hade många frågor om våra seglingar och livet som vi lever ombord. Och han berättade också en hel del om sig själv och sina framtidsplaner. Kul med överraskande möten.

På söndag var det riktigt fint väder som omväxling och vi tyckte det kunde vara skönt med en cykeltur. Men turen blev inte av på grund av att städerskan hade av misstag hittat och tagit hand om vår gömda nyckel till rummet i toabyggnaden där vi förvarar cyklarna (det är fler än vi som har cyklar i det rummet, men bara en nyckel).

Vi blev lite besvikna men bestämde oss för att ta en vandring istället. Hamnade i Santa Luzia några kilometer från Praia, där vi överraskande mötte Paulo, marinans manager, utanför kyrkan. Han berättade att just den här söndagen var den första i raden av sju där man hedrar ”Espírito Santo” (Holy Spirit) genom att man samlas och går i procession från en Imperior, en liten helig byggnad, till kyrkan.

Vi inväntade processionen och tog några bilder innan vi fortsatte vår vandring. Kom så till nästa by, Santa Rita nära flygplatsen i Lajes, där byborna höll på att förbereda processionen till en Imperior. Jag gick runt för att fota lite och plötsligt kommer en kvinna fram till mig, pekar på en en kvinna inne i processionen och säger ”Damen med kronan på huvudet inbjuder er att följa med i processionen till Imperion och inta en måltid tillsammans med oss andra”.

Det kunde vi ju bara inte tacka nej till så vi vandrade tillsammans med byborna från kyrkan till en Imperior där måltiden skulle intagas. Det var traditionella rätter som är speciella för detta tillfälle. Man började med ”Sopa do Espirito Santo”, i huvudsak bröd i spad blandat med kål och kryddor, plus ett fat fullt med kött, morötter, sötpotatis, kyckling, blodpudding, och korvar. Efter allt detta när vi var ordentligt mätta kom det mer mat, det var ”Alcatra”, nötkött tillagat med bacon, lök och vin, som man kokade i stora järngrytor utomhus över öppen eld och serverade ur lerkrukor. Till det hela drack man rött vin,”Vinho de Cheiro” eller juice. Som tur var så hade vi några kilometer att gå tillbaka till marinan så vi kunde smälta all den mäktiga och goda maten som vi blev bjudna på. Det blev en härlig och upplevelsrik dag som vi fick tack vare att städerskan hade tagit vår nyckel.

Bider finns på: http://fotogalleriet.brbjorlin.com/

Terceira 11-04-2012