Vi och Miss Blue

Vi och Miss Blue

Om bloggen

Detta är en fortsättning på vår förra blogg: http://www.hmpge.com/missblue/
Här kan ni följa vår segling och hur vårt liv är på de olika platser som vi besöker. Vi är kanske inte så värst aktiva i vårt bloggande men försöker att skriva lite när vi känner för det och när det händer något. Välkomna att följa oss.
Fotogalleri: http://fotogalleriet.brbjorlin.com/
Epostadress: symissblue7570@gmail.com
Senaste position: Almösunds Marina Tjörn

Santa Maria

LångfärdsseglingSkapad av Bengt Björlin sön, juli 07, 2013 11:55:30

Efter tre veckor på Sao Miguel kände vi att det var dags att segla vidare och vädrets makter var gynnsamma när vi lämnade Ponta Delgada så vi fick en fin segling mot Vila do Porto på Santa Maria, den ostligaste av de azoriska öarna.

Marinan i Vila do Porto är en ganska ny välskyddad marina. Den är inte så stor men här samsas seglare och fiskare. Nöjesbåtarna ligger förtöjda på en sida i hamnen och fiskbåtarna har sina platser längs en lång kaj.

Santa Maria är den äldsta av de azoriska öarna, ön upptäcktes 1427 av den portugisiske sjöfararen Goncalo Velho Cabral och den är lite olik de andra öarna genom att en stor del är flack och ganska brunbränd medan den ostliga sidan är mer kuperad och med frodig grönska. År 1493 ankrade Columbus utanför den lilla byn Anjos på nordvästkusten och till minne av den händelsen finns det en stor staty av honom vid infarten till byn.

Vila do Porto där hamnen är belägen är öns ”huvudstad”. Här finns det mesta man kan behöva, några supermarkets, varav en har ett ganska bra utbud och ett antal övriga butiker. Från hamnen upp till staden är det en mycket brant backe. En tur uppför fyller gott och väl dagsbehovet av motion.

Befolkningen är som på de övriga öarna, artiga, hjälpsamma och vänliga. Atmosfären är avslappnad, det är rofyllt och någon stress existerar inte.

I fiskehamnen är det en ständig aktivitet. Det är den aktivaste av de fiskehamnar som vi har besökt här på Azorerna. Det kan förklaras av att det är högsäsong för fiske av tonfisk just nu. Fiskebåtarna är nästan ständigt i rörelse och de har lossat massor av tonfisk under tiden som vi har varit här.

För ett par veckor sedan hade man festligheter i dagarna tre när man firade Sao Joào. Det var underhållning med folkdans, sång och musik och marscher på huvudgatan. Alla deltog i festligheterna, ung som gammal, och det pågick till långt fram på natten.

För övrigt så tillbringar vi tiden här med vandringar (geocaching), cykelturer och har gjort en rundtur med bil. Ön är inte så stor så man hinner med att se mycket under en dag. Det finns många intressanta vandringar att göra men tyvärr är inte förbindelserna med lokal buss så bra. Vi har gjort en kombination med cykel och vandring. Det går bra på den flacka delen av ön, på den andra delen är det värre. Vi har fått tips om att det går bra att lifta så det kommer vi noga att prova på.

Bilder finns på : http://fotogalleriet.brbjorlin.com/

Santa Maria 07-07-2013


Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.